Stryn
På toppen av Skåla i Stryn finner en Norges mest eiendommelige turisthytte: Skålatårnet, eller egentlig Kloumanstårnet. Steintårnet minner om slottet i Kardemomme by eller slottet til mummitrollet, for de som er kjent med barnelitteraturen.
Det var distrikslege Klouman som fikk ideen til tårnet. Han ville gjøre fjellet lettere tilgjengelig og på den tiden herjet også turberkulosen i bygdene. Den tynne og lette fjell-lufta skulle være helsekur. Tårnet stod ferdig i 1891, men Klouman døde i 1892 så han fikk ikke glede av byggverket så lenge. I 1896 forærte Fru Klouman hytten til folket i Loen, og de gav den videre til Bergens Turistforening. Bergen Turlag som de heter nå, har hytten den dag i dag. Den er fungerer som selvbeteningshytte og har både gass, ved, mat og sengeplasser. Innlagt vann er der ikke, så snø må smeltes.
Steintårnet er sirkelrundt med over meteren tykke stenvegger og en indre diameter på ca 5 meter. Det er på 2 etasjer og kun gulv, etasjeskille og taket er i treverk. Sengene i 2. etasje er også et kapittel for seg, 3 etasjes fellesseng der hver etasje har form som en halvsirkel. Der er plass til ca 7 personer i hver etasje.
Det vart også samlet inn penger til opparbeiing av sti til toppen. Mellom 1905 og frem til 1913 ble mesteparten av veien bygget. Noen steder vart det opparbeidet grusveg, men i steinurene mellom breene ble det laget trappetrinn, nesten 1000 trinn totalt.
Meningen var at det skulle bli rideveg eller kløv-veg, men det er ukjent om der noen gang har vært hest på Skåla.
I dag brukes veien/stien av et økende antall fjellvandrere og trimmere. Skåla er reknet som Norges høyeste fjelltopp som har foten i sjøen, og blir derfor reklamert med som Norges lengste motbakke. Siden 2002 har det vært arrangert løpet "Skåla 1848 meter rett opp", som skal være Nord-Europas tøffeste motbakkeløp. Løpet har en stigning på ca 1830 meter og offisielle rekordar er pr 2007 :
Herrar : 1 t 8 min 39 sek
Damer : 1 t 20 min 43 sek
Nordsiden av Skåla er formet som en skål, noe som har gitt fjellet navnet. Siden her er loddrett og en bør vise respekt for kanten, særlig med skavler hengende. For noen år siden omkom en mann her, da han i skodde sette utfor med ski i feil retning fra tårnet.
Fra Skåla har en flott utsikt i alle retninger. En har utsikt mot Sunnmørsalper, Jotunheimen og Jostedalsbreen. Mot sørøst er det særlig vestlandsdronninga, Lodalskåpa, som stikker seg ut.
Ruteangivelse: Kjør forbi hotell Alexandra i Loen og forsett noen få kilometer opp i dalen. Snart finner en en skiltet parkeringsplass på høgre side. Parkeringsavgift kr 30 pr 2006. Stien er skiltet og begynner først som vei. En bruker ca 4-6 timer på de omtrentlige 1800 høgde meterene.
STRYNESKÅLA (1848 moh)
Stryneskåla er høgeste punktet ved Skåla med sine 1848 meter. Toppen ligger noen få hundre meter øst for Skålatårnet og en kommer seg greit ditt ved å følge ryggen østover. Det er bratt på begge sider, men ryggen er bred så det burde ikke føles luftig. Videre går en i overkant av Skålabreen før en går opp en bratt snøbakke og småklyver litt til topps. Luftig utsikt mot innsiden av Skåla.
VESLESKÅLA (1238 moh)
Vesleskåla er toppen en ser fra en begynner å gå og til en er til topps. Stien til Skåla går rundt foten av Vesleskåla fra en starter fra parkeringen til en passerer Skålavatnet.
Ta gjerne Vesleskåla som bonustopp på vei ned. Flott utsikt ned mot Loen fra toppen. Følg ryggen fra øst og returen taes greit ned siden vest av Skålavatnet.
|
|